הבית בקיבוץ

תאריך: 05/08/2018

שטח: 160 מ"ר

דיירים: זוג + ילדים קטנים

אדריכלות ועיצוב פנים: טלי טורג'מן דורה

ריצופי החוץ נכנסים לחללי הפנים ודלת הברזל מתכתבת עם גרם המדרגות הפיסולי שעשוי אף הוא ברזל מיקום: קיבוץ גבעת השלושה, קרדיט צילום: יואל אליווה

הקיבוץ בגרסתו העכשווית מציע חלופה שיותר ויותר מעוניינים להיות חלק ממנה. הרחבות הקיבוצים ממוקמות בדרך כלל בקצה הקיבוץ, היכן שבעבר היו שטחי מרעה ושדות. הנוף הניבט מבתי ההרחבה הוא נוף שמרחיב את חדרי הלב והריאות. שדות פרוסים, חלקם ירוקים וחלקם חרושים וטבע במלא עוצמתו. המגמה על פיה בוחרות משפחות בנוף הפסטורלי שמציע הקיבוץ לבנות למולו את ביתם החדש, היא מגמה שנמצאת בשנים האחרונות במגמת עליה. טלי טורג'מן דורה היא בעלת סטודיו ARCT העוסק בתכנון ועיצוב חללים של בניה פרטית וציבורית בארץ ובחו"ל ומתמחה גם בהרחבות בקיבוצים. הבית בקיבוץ גבעת השלושה הוא מהפרויקטים האחרונים של האדרכילית.

מראה של גינה ארצישראלית מעניק תשובה מעט קונטרסטית למראה האורבני המאפיין את הבית ובכלל זה גם את שטחי החוץ. קרדיט צילום: יואל אליווה

 

מה למעשה הייתה הדרישה?

התבקשתי לתכנן בית על מגרש מאתגר במיוחד, בן פחות מ- 400 מ"ר. מדובר בבית שמשתרע על 160 מ"ר והוא חלק מבית דו משפחתי, כאשר החיבור בין הבתים בהרחבה, ממוקם על מגרש רבע אליפטי, ההופך אותו למאתגר מבחינה תכנונית. אחרי שמספר אדריכלים ניסו לתכנן נכון את השטח, הדיירים הגיעו אלי. בסופו של דבר, אחרי חשיבה מעמיקה, הצלחנו לייצר חלל מרווח עם פתחים גדולים תוך חשיבה על העתיד, לרבות אפשרות למעלית בבית בבוא היום".

סלון רחב ידיים ועם זאת שומר על אינטימיות במיוחד בזכות אלמנטים משלימים כמו סטנד עצי הקמין, השטיח ומערכת הישיבה. קרדיט צילום: יואל אליווה

פינת אוכל רחבת ידיים בעלת מראה מאופק. קרדיט צילום: יואל אליווה

 

אפשר לראות בבירור את הקשר הכמעט סימביוטי בין הפנים לחוץ

דיירי הבית הם אנשים בעלי תודעה אסתטית גבוהה ולכן, היה חשוב לשמור על תחושה מזמינה ומעוצבת. הבית, חף מקישוטיות, תוכנן בקווים מינימליסטיים המשלבים מוטיבים מדויקים של חמימות. הפתחים תוכננו כפתחים רחבים המחברים את החוץ עם חללי הפנים. בחלל המגורים נקבע מפתח ענק ברוחב 6 מטרים ללא כל חלוקות, מה שמאפשר טשטוש הגבול בין החוץ לפנים. הקשר בין הפנים לחוץ מורגש גם מכיוון הכניסה הראשית לבית – דלת הכניסה עשויה ברזל וכשהיא נפתחת נגלה גרם מדרגות עשוי ברזל אף הוא. הריצוף שנקבע בחוץ הבית ממשיך עם הנכנסים לתוך הבית. התחושה המתקבלת היא חיבור הרמוני ונעים בין החוץ לפנים וההיפך. הפתחים כולם מאובזרים בתריסי אור המאפשרים בקרה על כמות ועוצמת האור הנכנס פנימה וכן, על יחס החשיפה בין חוץ לפנים. באופן הזה שולטים הדיירים בתאורה ובמשחקים בין הסמוי לגלוי.

ריצוף החוץ ממשיך את ריצוף פנים הבית. קרדיט צילום: יואל אליווה

מפתח ענק ברוחב 6 מטרים ללא חלוקות מאפשר לחוץ ולפנים להתמזג בהרמוניה. קרדיט צילום: יואל אליווה

חוץ רחב ידיים מהווה חלל בפני עצמו. קרדיט צילום: יואל אליווה

התכנון שלך הוא תכנון מאוד רחב. מינימום מחיצות פנים
חלוקה מינימלית מאפשרת ליצור שלושה אלמנטים שמבחינתי הם קריטיים לחלל. באמצעות מינימום מחיצות ניתן לשמור על קשר עין, על רצף עיצובי ועל תחושה אוורירית ומרווחת. בזכות התכנון בבית הזה נשמר הקשר בין קומת הקרקע לקומה העליונה, בין המפלס הציבורי ויחידת ההורים לילדים שנמצאים למעלה, בפינת המשפחה. מצד אחד, יש פתיחות ותקשורת בין חללים ומצד שני, נשמרת תחושת הפרטיות.

 

פינת המשפחה ממוקמת בקומת חדרי השינה ומהווה סוג של פינה אינטימית ושקטה המופרדת מחלל המגורים שלמטה.  קרדיט צילום: יואל אליווה

מבט כללי על חלל המגורים חושף חלוקה מוגדרת מאוד לאזורים - סלון, פינת אוכל ומטבח. קרדיט צילום: יואל אליווה

 

ספרי על פלטת הגוונים והחומרים

הבית מעוצב בגוונים של שחור, לבן, אפור ותוספות של עץ, במידה, במטרה לרכך את החלל המודרני הקר ולהקנות לו נגיעות חמימות. העץ שולב כמוטיב חוזר גם במטבח, בחדרי הרחצה וביתר חדרי הבית.

מטבח כהה שומר על פלטת הגוונים המונוכרומטית של הבית כולו. קרדיט צילום: יואל אליווה

שילוב מראה העץ מחמם את הקרירות האלגנטית של מראה השיש הקריר. קרדיט צילום: יואל אליווה

האסלה השחורה מוסיפה ומדגישה עוד את האווירה המיוחדת בחלל הרחצה. קרדיט צילום: יואל אליווה

גרם המדרגות מהווה מוטיב דקורטיבי ייחודי, במראה פיסולי, שעשוי מקונסטרוקציה מסוגננת של פלדה. גרם המדרגות עשוי שלד מתכת עבה ויציב ללא עמודים תומכים על מנת להמשיך את הקו נקי והמאורגן המאפיין את הבית.

גרם המדרגות מהווה אלמנט דקורטיבי נוכח בחלל ומחבר בין קומת המגורים לקומת חדרי השינה. קרדיט צילום: יואל אליווה

 

שילוב פריטים שונים חיזק את אופיו של הבית והדגיש את הסגנון הייחודי. נוצרה הרמוניה וחיבור בין גופי התאורה המתכתיים לקמין החמים בסלון ולכוורות שתלויות עם גזעי העצים. רצפת הבטון בבית מייצרת מראה מודרני ומעבר להיותה בעלת קו אסתטי מובחן היא גם פרקטית לתחזוקה.

חללי הבית משלבים נגיעות עיצובים בעלי זיקה אמנותית התורמת לאווירה. קרדיט צילום: יואל אליווה

פרטים קטנים יוצרים אווירה נעימה וחמימה בחללי השינה. קרדיט צילום: ​יואל אליווה

חדר שינה מאסטר- הורים. קרדיט צילום: יואל אליווה