בית מקסיקני במדבר הישראלי

תאריך: 30/08/2017

הבית, במושב שדי אברהם שבדרום, תוכנן למשפחה של 5 נפשות 3 חתולים ושני כלבים. בית זה יושב על משק בן 2.5 דונם והוא חופשי מכל מגבלה תכנונית- חלומו של כל אדריכל...

ההשראה לאדריכלות הגיעה מהבתים המקסיקנים, שהינם בעלי אפיון צבעוני, אך רגוע ומדברי באופיו. הלקוחות, אנשים רוחניים וצבעוניים שבנו כבר בית אחד בחייהם, הגיעו עם פנטזיה ליצור לעצמם בית מיוחד ויוצא דופן.

התכנון המקורי של הבית היה יותר סטנדרטי, אבל בכל פגישה עם הלקוחות הלקוחה ציירה על כל חלל עיגולים ענקיים. זה חזר על עצמו כמה פעמים עד שהצענו לה לשנות את התכנון ולקחת את "העגול" כקונספט מוביל. היא כמובן השתגעה משמחה. את הבלוקים לקיר העגול היו צריכים להרים 3 אנשים יחד.

שריתה ורון פלד, שתכננו ועיצבו את הבית, מספרים כי בית זה תוכנן קודם כל סביבתית- התאמה מלאה לכיווני רוחות ושמש, פתיחת פתחים לצפון מערב שיזרימו רוח טובה, בניה ברדיוסים, דלתות וחלונות מקושתים, חלונות עיליים חשמליים. קירות רבים נבנו בעובי 60 ס"מ על מנת ליצור גומחות עמוקות, אלמנטים מורכבים של חירור קירות וריצופי אבן פסיפס מורכבים. "כדי לעמוד בתקציב- שהיה גבוה מלכתחילה, עשינו החלטה אסטרטגית לצמצם את שטח הבית. לכן הוצע לזוג לוותר על חלל פינת אוכל טיפוסי, להגדיל מאד את המטבח – מקום ששני בני הזוג אוהבים מאד, ולהכניס לתוכו את שולחן פינת האוכל. הרעיון התאים מאד לאופי של בני הזוג שמארחים הרבה ומבשלים תוך כדי, אינם זקוקים לגינוני שולחן וכל אורח מרגיש אצלם בבית. למטבח חיברנו את היציאה הראשית של הבית לגינה, והוספנו יציאה נוספת המקשרת בין חדרי השינה לחלל הציבורי של הבית."

"בכל חללי הבית ישנו ריצוף פרקט המעניק בידוד טוב ומראה חמים ונעים. במרפסות שילבנו אבנים בכל מיני גדלים וצבעים כדי לשוות מראה נעים וטבעי."

בבית זה אין אפילו פריט אחד שניתן להגדיר אותו כסטנדרטי- דלת הכניסה משלבת עץ, זכוכית וברזל וצורתה עגולה. דלתות פנים מקושתות. המטבח עוצב בשלל צבעים ובסגנון אקלקטי המשלב כפריות עם רטרו, ונגיעות אישיות בדמות קרמיקה בעבודת יד שנוצרה במיוחד לחלל הזה.

עוד פרט מיוחד בחלל הוא קיר הנישות המעובה והמחורר. ההשראה הראשונה היתה של "רחם" ההשראה השנייה לחורים באה מעולמות של רוח ואנרגיות טובות. כמו קוד אנרגטי שמברך את בני הבית. הכיורים נוצרו בהזמנה ע"י אמנית קרמיקה. נושא השירותים היה ים והחלטנו ללכת עם הקונספט עד הסוף.

"בגלל מיקום הבית בעוטף עזה, החלטה נוספת שלקחנו היתה לתכנן יחידת הורים שבתוכה ממוקם הממ"ד בתור חדר ארונות. בתקופות של מתיחות בטחונית, הילדים ישנים בממ"ד ומרגישים בטוחים לצד ההורים. עם זאת, החלל אינו מבוזבז ומשמש כחדר ארונות."

התוצאה שהתקבלה היא צבעונית, חמימה וייחודית, ומעידה על אופיים המיוחד של בני הבית. בבית 3 חדרי ילדים, פינת משפחה ,שרותי אורחים, יחידת הורים, סלון מטבח וחדר כביסה.

גודל הבית 180 מ"ר, עם פטיו של 25 מ"ר כחלל כניסה ומרפסת של 30 מ"ר. בנוסף יש חלל פטיו פתוח מולל הכניסה לבית ובו מוצבת בריכת דגי קוי- חלומו של בעל הבית.

לעצב את הבית הזה היה כמו לשחק משחק של כיף והנאה. בכל פעם נוסף עוד נדבך, וההנאה מהתכנון והעיצוב ניכרת בכל פרט בבית.

הכלים הסניטריים והריצוף בפרויקט זה נרכשו באלוני.
עיצוב ותכנון: שריתה ורון פלד
צילום: שי גיל