הקשר החשוב בין עיצוב לאמנות

תאריך: 30/05/2018

"אם בעבר הסתפקו רוב בעלי הבתים בציורי אווירה ובהדפסים לעיטור קירות הבית, הרי שבעשור האחרון עבר עולם האמנות גלובליזציה מואצת והפך לסצנת אמנות אחת תוססת ופעילה ובעיקר נגישה וקרובה לכולם, ללא גבולות", אומרת נורית זלצמן, בעלת אוסף ייחודי של אמנות ישראלית ובינלאומית ויועצת לרכישת אומנות.

לדבריה של נורית, שביתה בסביון משמש גם גלריה פרטית, חשוב מאוד לשלב אמנות מקורית שנבחרה אישית ו'מדברת' לבני הבית. "יצירות אמנות מעוררות השראה ומחשבה ונותנות ביטוי לטעם והזהות של דיירי הבית", היא אומרת, "אמנות היא חלק אינטגרלי מהקונספט העיצובי של הבית וכדאי לתכנן מראש את הקירות ואת התאורה לאמנות כבר בשלב התכנון של הבית. המיתוס שלפיו תולים אמנות רק בחלל האירוח המרכזי, כמו סלון  ופינת משפחה, נופץ בשנים האחרונות. אפשר ורצוי לשלב אמנות בכל מקום - במטבח, בשירותי האורחים, בחדר העבודה, במסדרון, בחלל המדרגות כשמדובר בבית פרטי, במדפים על הספרייה וכמובן בחדרי השינה של דיירי הבית". 

מאז ומעולם התקיים דיאלוג בין אמנות לעיצוב, והאמנות נחשבת בעיני רבים לפרמטר חשוב בחוויית העיצוב והלייף סטייל. יצירת אמנות איכותית בבית משדרגת את החלל ומיטיבה עימו, משלימה את הטאץ' הסופי של העיצוב, ומעניקה לו נשמה וחותמת אישית של דיירי הבית. שילוב אמנות בחלל הביתי נותן ערך מוסף ויזואלי ואסתטי גם לעין וגם לנפש ומוסיף ערך תרבותי לחלל. כמו המוזיקה המתנגנת ברקע או הספרים על המדפים בספרייה – כך גם יצירות אמנות ראויות מכניסות הביתה מגע של רוח ושל תרבות. איך ומה לבחור מהשפע שיש? אם בעבר עיטרו את הבית ציורי שמן ופסלי ברונזה, הרי שבעשור האחרון, בעקבות התפתחות הטכנולוגיה והעולם הדיגיטלי, נוספו עוד תחומי אמנות כמו אמנות מודרנית וגרפית, צילום, וידיאו ארט ומייצבים גדולים, ונעשה שימוש במגוון טכניקות וחומרים מעולם התעשייה (פוליאסטר, שעווה, אלומיניום, פולימרים, ברזל, עיסות נייר וכו') שיוצרים משחק מעניין של טקסטורות.

המגמה כיום היא ליצור בית אקלקטי ובו תמהיל של יצירות מכמה שדות של אמנות - ציור, רישום, צילום, פיסול, וידאו - המעשירים את השפה האמנותית בחלל ומספרים מעין סיפור אישי של דיירי הבית. חשוב לציין כי בחירה של אמנות לבית היא תהליך מהנה אך הוא דורש זמן, מחשבה והחלטה מראש על סגנון, התאמה לחלל ולתקציב הקיים. לדברי נורית, יצירת אמנות רוכשים מתוך אהבה ורגש, ולא מתוך טרנד חולף או מניע כלכלי של השקעה טובה. "אמנות איכותית היא אמנות שמעבר לאיכות הטכנית היא מאתגרת מחשבתית וגורמת לנו לחשוב ולהתרגש לאורך זמן ולא להישאר אדישים. ככל שמסתכלים בה יותר מגלים עומקים ורבדים חדשים", אומרת נורית.

נורית מנדבת כמה כללי אצבע, טיפים ועצות לבחירת אמנות לבית:

האמנות בבית לא צריכה להתאים לגוונים של הריהוט או השטיח, אך עליה להשתלב בהרמוניה בחלל ולא ליצור עומס ויזואלי. לתאורה תפקיד חשוב בהדגשת עוצמת האמנות בחלל וביצירת אווירה מתאימה, ולכן יש לתכנן מראש את סוג התאורה ומיקומה סביב היצירה.
מומלץ להתאים את גודל העבודה לגודל הקיר כך שתהיה ביניהם פרופורציה נכונה. כמו כן, להציב את היצירות באופן ראוי ומושך. תלו את התמונה בגובה העיניים.
לפני הרכישה כדאי להשאיל את העבודה מהגלריה או מהאמן ולבדוק כיצד היא משתלבת בחלל או לחלופין לבקש מהגלריה לעשות הדמיה מוחשית במחשב.
כבר בשלב תכנון הבית חשוב ומומלץ לתכנן את התאורה שתאיר את היצירות מהתקרה (תאורה של פס צבירה/מסילה) ולא תאורה תלויה על הקירות.
תהיו יצירתיים ותשלבו יצירות אמנות גם בחללים פחות מרכזיים בבית. יצירה נכונה יכולה לשדרג כל פינה, נסתרת או גלויה, ציבורית או פרטית.

נורית זלצמןנורית זלצמןנורית זלצמן