לא רחוק מהעץ

תאריך: 20/06/2017

רצפת עץ בסלון משדרת חמימות ומשפחתיות, ונאמניו ממשיכים עם הפרקט גם לחדרים. המגמה היום היא לבחור פרקטים בעיבוד ובגימור מחוספס ומט יותר, ופחות מבריק מבעבר", מסביר מומחה הפרקטים של אלוני

רצפת העץ מקרינה חום רב על הסלון הביתי. דורון מסד, מנהל תחום הפרקטים באלוני, מסביר כי בניגוד לטענות העבר כי חיפוי עץ לא מתאים לאקלים הישראלי, היום אחד הטרנדים הכי מבוקשים הוא חיפוי של כל החלל המרכזי בפרקט עץ.

המצדדים לא מסתפקים כמובן רק בחלל המרכזי (כן, כולל המטבח), אלא ממשיכים עם הפרקט גם לחדרים – לחללים האישיים והאינטימיים. "המגמה היום היא לבחור פרקטים בעיבוד ובגימור מחוספס ומט יותר, ופחות מבריק מבעבר", אומר מסד. "הרוב בוחרים בהרד ווקס אויל במראה טבעי בניגוד ללקה, שמשרה מראה פחות טבעי ויותר מבריק. הטכנולוגיה מתקדמת מאוד כיום, והלכה מיושמת טוב יותר הן במראה – שהוא פחות מבריק – והן באיטום. גם אם נשפך משהו רטוב על הפרקט, זה לא מחלחל ולא מותיר כתם".

לדבריו, הנטייה היא היום לבחור לסלון את הגוונים המעושנים יותר, עם העדפה ברורה לביקועים, סדקים, "עיניים של העץ" ופגמים טבעיים, במטרה להשיג רצפה במראה ריאליסטי, גס ואותנטי, ולא מראה נקי ועשוי מדי. זה בהחלט מתחבר למגמה האקלקטית, שבמסגרתה אנשים מבקשים לשוות לבתים שלהם עומק, אופי ואותנטיות.

"אפשר ליישם פרקט עץ אמיתי או למינציה בכל החללים בבית, למעט החדרים הרטובים, ואני מתכוון שגם במטבח אפשר וכדאי להניח רצפת עץ", מסביר מסד. "ברוב הבתים היום המטבח פתוח ונמצא בקרבת הסלון ופינת האוכל, ואין באמת סיבה לערוך הפרדה מלאכותית ולהחליף חיפוי, צעד שעשוי להקטין את החלל וליצור קטיעה קונספטואלית בעיצוב הבית". 

טבעי או מעושן

לגבי צבעוניות מסביר מסד, כי הנטייה היא פחות לבחור בגוונים אדמדמים, כמו מהגוני שנהנה מפופולריות רבה בעבר, אלא להעדיף גוונים של אלון טבעי או אלון מעושן, בגוון אפרפר וחום בהיר. פרקט בצבעים כהים נחשב כמתאים יותר לבתים קלאסיים, ואילו הגוונים הבהירים (ואפילו לבנים) מתאימים יותר לבתים מודרניים וצעירים, אולם אין באמת הגדרות או הגבלות, ואפשר ליצור בית מודרני נקי עם נגיעות תעשייתיות על רקע של רצפת פרקט כהה ומסיבית, ולהפך.

בנושא דיגום אומנם יש עדנה רבה ליישום של פיסות פרקט צרות וקצרות בדוגמת Fish-bone (אדרת דג) בשנים האחרונות, יישום שנחשב אירופאי קלאסי, אולם העדפת הבונים והמשפצים עדיין נוטה לכיוון פלנקים ברוחב ממוצע של 15 ס"מ ובאורכים משתנים סביב שני מטרים (2.40 או אפילו 2.70 מטר). "רוב האנשים בוחרים בפרקט עץ טבעי לחלל המרכזי של הבית שלהם, ולחדרים הם בוחרים בגוון ממש דומה אבל של פרקט למינציה, בשל העלויות", מסביר מסד. "אין ספק שבסלון משקיעים יותר, ואילו בחדרים יש יותר עומס של רהיטים וחפצים, מה שמאפשר חיפוי נוח יותר לכיס".

לגבי החשש של הישראלים מפרקט עץ טבעי, מרגיע מסד ואומר כי האקלים בארץ בהחלט מתאים לפרקט. "בעולם מיישמים פרקט עץ בכל הבתים ובכל רחבי הבית, גם במדינות ששורר בהן אקלים דומה או חם ולח מאשר אצלנו, למשל בדרום אפריקה או בדרום אמריקה. זה לא מיועד רק לבתים באירופה הקרירה. אומנם ההרגל הישראלי של ספונג'ה עם דליים של מים לא מתאימה לפרקט, אבל זו דווקא בשורה טובה – ניקוי ותחזוקה יום-יומית של פרקט היא פשוטה וקלה – סמרטוט לח, שואב אבק או מטאטא והרצפה נקייה", מסביר מסד. בנוסף, הוא אומר שעץ טבעי אפשר לחדש בעזרת שיוף ולהעלים שריטות, ואילו בלמינציה הפתרון לשריטות הוא רק החלפת לוח או לוחות. 

להרגיש "כמו עץ"

אם אתם עדיין חוששים מפרקט עץ טבעי, תוכלו בקלות רבה להשיג את המראה החמים בעזרת אריחים של גרניט פורצלן שנראים ומרגישים לא פחות טוב מהדבר האמיתי.

לאחרונה השיקה אלוני את סדרת BLEND ART - אריחי פרימיום מגרניט פורצלן, המדמים מראה עץ עתיק ומשומש. האריחים מתאימים לחיפוי קירות, גם כאלמנט עוצמתי ובולט על קיר מרכזי בבית, וגם לריצוף כל חללי הבית. "הישן הוא 'החדש' החדש", אומרת מורנו. "כיום, בעולם העיצוב, אנו עדים להתרפקות על העבר, כמיהה לנוסטלגיה, למראה וינטג' של פעם. אריחי גרניט פורצלן במראה עץ מיושן משתייכים למגמה הזו. חיפוי קיר כוח בסלון או ריצוף החלל באריחים במראה עץ מיושן יעניק עוצמה ואופי לחלל. מראה העץ יחמם את החלל ויכניס הרגשה טבעית ותחושה של הכנסת החוץ פנימה, והאופי העתיק של האריחים יעניק עומק וישאיר חותם. היתרון באריחים הוא שהם עשויים גרניט פורצלן ולא עץ, ולכן אינם דורשים תחזוקה מיוחדת. אפשר לשטוף אותם במים". 

פרקטפרקטפורצלן דמוי עץ