פרוייקטיםפרוייקטים

בדרך לגימנסיה - תכנון מוסדות החינוך בארץ עובר שינוי רדיקלי ; לא עוד בתי ספר של שנות השבעים, אלא מוסדות חינוך קהילתיים, שהעיר אוהבת להתהדר בהם; במשרד אליקים אדריכלים מתמחים בעיצוב מוסדות לימוד יצירתיים פורצי דרך, ויחד עם חברת אלוני מציגים עיצוב ותכנון שבהחלט עולים כיתה בבית ספרנו

הגימנסיה הריאלית בראשון לציון

תכנון מוסדות החינוך בארץ עובר שינוי רדיקלי, מדגיש אדריכל צדיק אליקים, ו"חוזר להיות סמל ומבנה קהילתי שהעיר אוהבת להתהדר בו. מכך נובע עולם חדש של תכנון, שלפחות אצלנו יוצר קשר בין שלושה מרכיבים עיקריים: מיקום הבניין בקהילה, הפרוגרמה של בית הספר,שהינו מקום שגם לומדים בו בבוקר ואחר הצהריים ובערב הופך להיות מרכז חינוך גדול, והשאיפה לייצר מוצר ייחודי שמתאים לתרבות העירונית והחינוכית של העיר".

משחק של עיצוב - הסטודיו למשחק ניסן נתיב

"מדובר בפרויקט ציבורי שמוקם עבור עיריית ת"א, כשה-end user שלו ידוע", מסביר אלי. "זהו בית ספר קטן יחסית, כ-3500 מטר, שיש בו כיתות הוראה, אולם הופעות, מנהלה וחדר לזכרו של ניסן נתיב. יש גם אזורים של בניית תפאורה ומתפרה לתלבושות, וכל אלו צריכים להיכנס בשטח מצומצם ובמטרה לתפקוד מיטבי".    

 מה תוכלו לספר על בחירת החומרים?    
"כיוון שמדובר בבית ספר לתיאטרון צריך היה לשמור על מרכיב תיאטרלי. כמו בכל בניין ציבורי, ישנם חלקים המשותפים לכל הציבור דוגמת הלובי והכניסה וישנם חלקים בהם נעשית העבודה כמו כיתות הלימוד. מאחר ומדובר בבניין קטן יחסית בעל שלוש קומות, שההוראה בו היא החלק העיקרי, לא רצינו "לבזבז" שטחים, ולכן גם ללובי הכניסה התייחסנו כאל במה. יש בלובי מדרגות סיבוביות עם מעקה מסוגנן ושנדלייר שיורד מלמעלה ומאיר את הלובי, דבר שיוצר מראה תיאטרלי מאד.

למדרגות ולקומות השנייה והשלישית נבחרו מרצפות טרצו שחורות מרהיבות, המשלבות בתוכן אגרגרטים מבזלת אשר מעניקות למרצפות יכולת שחיקה גבוהה המתאימה לחלל ציבורי בו יש תנועה ערה. הלובי עצמו עשוי רצפה שחורה עם מעקה ברזל מפורזל. כבר בכניסה לבנין אתה שואל את עצמך האם אתה נמצא על הבמה, מה שאומר מבחינתנו שעשינו את העבודה. העובדה שהכניסה היא מגבוה ואז יש מדרגות - מעצימה את תחושת הבמה".

חינוך גבוה - הגימנסיה הריאלית בראשון לציון

הגימנסיה הריאלית היא בית הספר התיכון הראשון בראשון  לציון. ההחלטה לחדש את המבנה במתחם הקיים כך שישרת את צרכי בית הספר היום ובעתיד וישדרג את הקיים תוך שילוב בסביבה העירונית הציבה אתגר מרתק. "מדובר בתכנון בסביבה בנויה לגמרי על מגרש בן 22 אלף מטר, כשהעירייה היתה מעוניינת לתת מענה למספר תלמידים הולך וגדל ולמכללה לכיתות י"ג-י"ד, ובנוסף לספק 210 חניות תת קרקעיות לטובת התושבים", מסביר צדיק. עוד חשוב לציין כי באמצע המגרש עובר רחוב פתוח לגמרי לציבור."כל אלו הובילו לסכמת תכנון של בית ספר גבוה בן 6 קומות, שגם הגגות בו הם פונקציונאליים.

בית הספר כולל 42 כיתות, 28 מעבדות, ספרייה ואודיטוריום גדול. הגג, אגב, משמש כאודיטוריום קהילתי, ואף משמש את הכיתות השונות. העובדה שבמקום נמצאים 1600 תלמידים ועוד כ-400 אנשי צוות, יצרה צורך במערכת פתרונות חדשנית בכל תחום כמעט, בעיקר בהיבט התנועה.
כל 3/4 שעה יוצאים ונכנסים לכיתות בו זמנית מסה של תלמידים, ולכן יצרנו מערכת תנועה שרצה לכל אורך הבניין, שקראנו לה 'מדרגות נחש'. החיבור נעשה תמיד בשטחים ציבוריים שמשרתים את כל הכיתות, וכך פתרנו גם את בעיית האקוסטיקה והרעש. מבחינת אוורור - יש שילוב של מערכת מיזוג מרכזית ואז יש מדרגות - מעצימה את תחושת הבמה".ם מימד הנוף נלקח בחשבון.
בחירת האריחים נעשתה בהתחשב בנתונים, ולשם כך נבחר אריח מגוון המתאים למקומות ציבוריים ונוח מאד לתחזוקה שוטפת, וכזה שלא רואים עליו לכלוך".

מה תוכלו לספר על בחירת החומרים?
"כ-2000 איש מסתובבים בבית הספר לא כמו במוזיאון, ולמרות שהם יודעים לכבד אם מכבדים אותם ושומרים על המבנה, עדיין הבלאי הטבעי מעצם התנועה של כל כך הרבה אנשים על שטח מצומצם צריך להיות גורם דומיננטי בבחירת החומרים. יחד עם מומחי חברת אלוני, בהובלת אתי עוז, מנהלת תחום בתי מלון פרויקטים מיוחדים, בחנו את הספציפיקציה של החומרים.
לריצוף בחרנו אריחי פורצלן מסדרת אפלורסנס, שהינם עמידים מאד ולא רואים עליהם בנקל כתמים ושריטות. המסדרונות חופו באריחי פורצלן דמוי פרקט מסדרת טבולה בגוון עץ מולבן. מדובר באריח תלת מימד המדגיש את הטקסטורה הטבעית של העץ התוצאה מעניקה הרגשה של חמימות ויחד עם זאת מפתיעה ומיוחדת, כיוון שזה לא סוג החומר שהיית מצפה לראות במקום שכזה.
בחדרי השירותים, שהם מהמקומות היותר מועדים לפורענות, הרצפות עשויות שיפועים, כך שניתן לשטוף את החדר     בקלות והמים מתנקזים למערכת הניקוז. על מנת לבצע את השיפועים נבחרו אריחים איטלקיים קטנים - פורצלן מונסטון במידות 30x30 אנטי סליפ R10 (העומדים בדרישות התקן).
לחיפוי הקירות נבחרה קרמיקה לבנה לתוכה שובצו אריחי קרמיקה ספרדיים מסדרת יוניקולור (במידות 20x20) בצבעוניות של כתום, בורדו, ירוק, טורקיז, כחול ואפור הסידור הרנדומלי והצבעוניות יוצרים אפקט מרענן וצעיר.

הסטודיו
הגימנסיה